Att vara säker på cykel

Idag är miljön ett av våra mest omdiskuterade ämnen. För att kunna rädda miljön är det viktigt att vi börjar tänka miljösmart och ett sätt att göra detta är att börja cykla. Då avgaser och gummipartiklar från bildäck är en stor miljöbov är det utmärkt att istället välja cykeln. 

Många som bor i storstäderna bör välja cykeln framför bilen. Som cyklist är man dock relativt utsatt i trafiken och bör därför ha ett visst säkerhetstänk. Det finns flera saker man kan göra för at se till att ha en säkrare cykeltur.

cykel stadVarför ska vi cykla?

Att cykla är det bästa transportmedlet vi kan använda för att värna om vår miljö. Framförallt i storstäderna behövs det satsas på att ställa bilen och istället ta cykeln. En undersökning visar att om stockholmare skulle ställa bilen och cykla till jobbet skulle de i genomsnitt få pendla totalt 30 min om dagen. Detta skulle i sin tur sänka utsläppen i innerstan med 20 procent vilket är bra för vår hälsa och för miljön.

Vad behöver du för att din cykel ska vara säker?

Cykloteket cykellås är en bra investering för att din cykel ska vara säker. Se även till, om det är möjligt, att låsa in cykeln i ett cykelförråd. Det sker en enorm mängd cykelstölder varje år, därför kan det vara väl värt en investering i ett riktigt bra lås. 2018 anmäldes 65 700 cyklar stulna bara i Stockholm. Se till att din cykel inte är en av dessa.

Vad behöver du för att du ska vara säker på din cykel?

familj på cykelFör att du ska vara säker på din cykel krävs det lite mer. En av de viktigaste sakerna är att alltid bära hjälm. Det finns en lag i Sverige som säger att alla barn under 15 år måste använda hjälm när de cyklar. Även vuxna borde använda det varje gång de ger sig ut på tur då det kan vara skillnaden mellan liv och död. Trillar man olyckligt och slår i huvudet utan hjälm kan man få allvarliga skador.

När det är mörkare tider måste man ha en lampa på sin cykel. Har man inte det kan man till och med få böter på upp till 500 kronor av polisen. Detta är en stor säkerhetsrisk som förvånansvärt många människor bryter mot. Upp till var fjärde person har ingen, eller inte tillräcklig belysning på sin cykel. Reglerna när det kommer till lampor lyder att lampan ska vara så stark att den lyser på minst 300 meters håll. Tänk även på att använda reflexer när du är ute och cyklar. Vill du vara extra säker på att bilister ska kunna se dig finns det reflexvästar som är en god investering.

Vad behöver staden göra för att du ska vara säker på din cykel?

För att människor ska kunna cykla runt i städerna och känna sig trygga krävs det goda cykelbanor som är tydligt markerade. Ett stort problem har länga varit rondeller där cykelbanorna har lett ut i körbanorna. Här är det vanligt att det händer olyckor. Städerna har börjat ta tag i problemet och bygger nu om rondellerna så de får cykelöverfarter.