Skydda dig på din arbetsplats

Det är riskfyllt att arbeta inom infrastruktur och inget är viktigare än din säkerhet. Därför är det extra viktigt att tänka på att ha arbetskläder och tillbehör som gör att du syns, hörs och hålls säker. 

En arbetare inom infrastruktur som har sin arbetsplats ute på byggen eller andra farliga platser behöver utrustning som minskar risker för skador. Att bli skadad på arbetetet är det sista vi vill ska hända och därför finns det utrustning som ökar din säkerhet. 

Kläder efter miljön

På kroppen bär du arbetskläder och arbetsbyxor som skyddar dig från omgivningen på fler än ett sätt. Kläderna skyddar dig från kalla och varma temperaturer som du kan utsättas för på din arbetsplats och dessutom finns det flera varianter med flamskydd. Detta är bra om du arbetar med svetsar. 

Om du arbetar utomhus är det viktigt att ha rätt kläder för det vädret som är för dagen. I fallen där det regnar bör du ha på dig kläder som tål väta för att inte bli kall och om det blåser måste kläderna tåla vind. Risken är att du blir sjuk och får lunginflammation om du är nedkyld under en längre tid. Förutom att du behöver hålla dig varm behöver du även vara synlig. När du arbetar utomhus i mörker är det svårt att se dig och se därför till att ha varselkläder.

När du arbetar med kemikalier finns det dräkter och kläder som är resistenta mot frätande medel. Dessutom finns det heltäckande kläder som har ventilation som kan stänga ut starka och skadliga dofter. Dessa är svåra att få tag på direkt i butiker men det finns ofta möjlighet att beställa, antingen på internet eller i en butik. 

Hjälmar och andra huvudbonader

De flesta arbetsplatser kräver att du har hjälm om det är på exempelvis en byggarbetsplats. Det finns ett brett utbud av hjälmar och det kan vara svårt att veta vilken du ska ha, men som tur är brukar din arbetsgivare ha koll på detta åt dig. Det finns olika märkningar och certifieringar på hjälmarna som har olika funktioner.

Om du arbetar utomhus men inte behöver hjälm är det viktigt att skydda huvudet på annat sätt, exempelvis mot kyla eller värme. Se till att ha en mössa om det är kallt och blåsigt eller en keps för solen om det är en varm sommardag. 

Skydd för fötterna

Det du har på fötterna har också stor betydelse för din säkerhet. Först och främst är det viktigt att hålla fötterna varma och torra om du arbetar utomhus. Sen måste du även se till att du har skor som skyddar dig från saker som kan falla ner på fötterna och kan ha sönder skorna. Det finns skor som har både skydd i sulan och stålhätta på ovansidan för att se till att detta inte händer. 

Var inte dum

I många fall är det lätt att tänka att det är okej att glömma hjälmen en dag eller ha tron om att jackan inte behövs när det är kyligt. Sånt tänk är inte något som lönar sig i längden då det kan resultera i en onödig olycka. Se till att alltid ha den skyddsutrustning och kläder du behöver för att arbeta säkert och minska risken för skador.