Så gräver du enklast ner fiberkabeln

När du ska gräva ner fiberkabeln från tomtgränsen till huset kan du göra det med en grävare. Det är smidigt och du kan gräva ner kabeln tillräckligt djupt. Tänk på att gräva den kortaste vägen till bostaden.

Om du äntligen har möjlighet att få fiber hem eller till sommarstugan är det smidigt att använda dig av någon typ av maskin för att kunna gräva ner kabeln ända fram till huset. För oftast dras kabeln fram till tomtgränsen och du behöver själv ombesörja att dra kabel ända till huset. Det kan vara en fördel att använda dig av en grävmaskin när du ska göra det. Det finns grävmaskiner från zeppelin-cat.se i olika storlekar. Det finns maskiner som passar det allra flesta projekt, allt från minigrävare till större grävare. Det är oftast billigare att göra jobbet själv än att anlita någon.

Gräv ner kabeln tillräckligt djupt

När du ska gräva ner fiberkabeln är det viktigt att du skyddar den från yttre åverkan. För att skydda den är det en bra idé att dra kabeln i ett plaströr eller slang. Det finns inga direkta riktlinjer för hur djupt fiberkabeln ska ligga men en rekommendation är 30-40 centimeter ner i marken. Desto djupare kabeln ligger desto mindre risk är det att kabeln skadas av tjälen eller blir pågrävd. Innan du börjar gräva på tomten är det bra att ta reda på om det ligger några andra kablar nedgrävda i närheten. Det kan vara kablar för vatten eller el. När du ska gräva från tomtgräns till huset gräver du en fåra där kabeln sedan läggs ner. Diket blir ungefär 40 centimeter brett men när du har en grävare som kan fylla igen fåran gör det inget om den är bredare. Det bästa är att dra kabeln den absolut kortaste vägen fram till bostaden. Att ha spade i närheten för att göra finlir är bra.