Så fakturerar du som frilansande lastbilschaufför

Som lastbilschaufför kanske du inte har tiden eller möjlighet att ha fast anställning hos ett åkeri eller för en annan firma. I så fall finns möjligheten att arbeta som frilans och endast ta körningar som du hinner med. Dock måste du se till att du får lön från dina uppdragsgivare på ett smidigt och korrekt sätt. Så hur ska du egentligen gå tillväga.

Din första tanke kanske är att starta ett aktiebolag. Dock måste du ha ett startkapital på 25 000 kronor för att kunna göra det. Dessutom krävs det mycket jobb gällande bokföring och allt annat som ingår i att driva ett företag. Din tanke med att frilansa kanske var att undkomma just detta?

Fakturera med hjälp av ett utomstående bolag

Idag är det allt fler som har valt att frångå det klassiska 9-5 jobbet och arbetar på egen hand som frilansare. Därför finns det också ett allt större utbud av fristående bolag som hjälper till med faktureringen. Du kan till exempel utnyttja fakturering med Cool Company som tar hand om allt gällande skatter och avgifter. Detta är några av fördelarna med att använda denna tjänst:

  • Det är helt gratis att skapa ett konto
  • Du kan skapa fakturor direkt i programmet
  • Företaget sköter allt gällande avgifter och skatter

När du får betalt till ditt konto har du alltså redan betalat skatt och egenavgifter och slipper tänka på det. Bolaget sköter all kontakt med Skatteverket och ser till att du betalar tillräckligt med skatt. Då slipper du också obehagliga överraskningar vid deklarationen i form av kvarskatt eller andra avgifter.

Tänk på din ekonomi

Att frilansa som lastbilschaufför kan låta väldigt bra och spännande. Du kan styra över ditt schema och endast tacka ja till de uppdrag som du finner intressanta. Men du måste också vara beredd på att du inte längre har en fast inkomst varje månad. Det är helt upp till dig själv om du får in tillräckligt med lön eller inte. Därför måste du se till att du har tillräckligt med uppdrag och att du har råd med mat och hyra varje månad.